fredag 22 augusti 2008

Fler Gran Canaria stränder

Det är ingen rusning till sajten direkt :) men det är ingen idé att hänga läpp för det. Har lagt in ca 30 nya gran canaria stränder och fixat kartorna för dessa.

Något jag märkt på google när det gäller indexerade sidor som inte har någon information än, är att toppelementets text används för att beskriva sidan. Även dagens namnsdags namn används i beskrivningen. Detta är inte speciellt snyggt. Måste hitta nån lösning på detta.

måndag 18 augusti 2008

Bli medlem på Gran Canaria

Nu har jag äntligen släppt bli medlem- och recensions-funktionen. Efter flera veckor av utvecklande så gör helt enkelt så att jag struntar i beta-testare. Jag gör funktionen live så att de som hittar till sajten kan börja kommentera. Hittar de nåt fel så kommer de garanterat skrika till. Anledning till att har släppte allt live innan jag känner att allt är perfekt är för att jag läste och blev inspirerad av en bok om webbsajtutveckling. Boken är skriven av webbföretaget 37signals och den säger att man mer eller mindre ska få sajten live så fort som möjligt med minimalt antal funktioner. Här även ändrat utseendet lite grann, vilket jag säkert kommer att göra flera gånger om.

Besökare kan alltså recensera platser på Gran Canaria och ge ett betyg om vad de anser platsen är värd. Platser kan vara en kommun, stad, strand, sevärdhet eller en restaurang. Varje medlem får en egen sida där alla recensioner om platser på Gran Canaria som personen skrivit visas. Ett exempel är givetvis min sida om Gran Canaria.

Som ni ser har jag ändrat lite på utseendet på sajten och även lagt en liten presentation på startsidan om vem som gör grancanaria.nu. Jag hoppas att besökarna för en mer familjär känsla av sajten i och med denna presentation.

Nåt lite tråkigare att positionen för sajten på sökfrasen Gran Canaria är sämre än förut. Den är tillbaka på plats ca 140 på både resultat från hela webben och på resultat från Sverige. Men jag har absolut ingen panik. Ju hårdare arbete desto större tillfredsställelse när målet är nått.

söndag 10 augusti 2008

Närmare topp 100 på google

Utvecklingen går vidare men lite långsammare än jag hade hoppats på. Trodde att jag skulle få in betatestare av recension/medlemsfunktionerna innan veckans slut men så vart det inte. Är inte riktigt klar med dessa funktioner. Har otroligt mycket annat att göra.

Men en glädjande nyhet är att sajten närmar sig topp 100 på sökfrasen Gran Canaria. På resultat från hela webben är den 106:a och sidor från Sverige 101:a. Inte långt kvar till campagne. Jag firar med pärondryck med ciderkaraktär.

onsdag 6 augusti 2008

Recensera Gran Canaria - snart live

Efter ca 2 veckor så börjar bitarna falla på plats när det gäller att kunna recensera Gran Canaria. Jag har i andra inlägg kallat det för kommentera men det är en blandning av kommentar och recension av plats på Gran Canaria. Det som saknas är lite småfix när det gäller att redigera sin profil. Det vart riktigt bra när det gäller att signa upp sig via recensionsformuläret. Man behöver alltså inte byta sida för att kunna registrera sig och stannar på samma ställe som där man började skriva recensionen. Självklart sker verifieringen/registrering via ajax.



Har även gjort en sida till alla medlemmar där medlemmarnas recensioner visas på en karta. Fick till det snyggt med åäö i urlarna. Gjorde en rewrite rule i .htaccess som ser ut som följer:

RewriteRule ^([a-zA-Z_0-9åäöÃ\205Ã\204Ã\226]*)$ index.php?var=$1&%{QUERY_STRING}
De konstiga tecken är utf8-representanter för åöäÅÄÖ. Detta innebär att .htaccess filen fångar upp sidor som www.alltomgrancanaria.com/Pierre_Söderman och skickar den till index.php med variabeln $var=Pierre_Söderman (fast ö med utf8 tecken). Det blir snyggt. Tanken är att medlems och recensions delen går live imorgon.

Värt att notera är också att det var nytt besökarrekord på sajten. 25 unika besökare är det nya rekordet. Återigen är det självklart Google står för merparten av besökarna. Nu är det bara 9975 kvar till ett önskvärt snitt.

söndag 3 augusti 2008

Stiltje på Gran Canaria

Med det menar jag inte att det är lugnt på Gran Canaria utan självklart utvecklande. Har haft mycket att göra med allt annat jobb på Top Media. Gjorde en blixtinsats idag. Skrev en väldigt kort beskrivning på Las Palmas. Kollar ständigt resultat i Google och märkte idag att denna blogg ligger före alltomgrancanaria.com i resultat från webben på söktermen "Gran Canaria" :), det är ju inte riktigt meningen. Resultat från Sverige ligger på en stadig 140:e plats. Ligger fyra på "gran canaria fakta" däremot.

Besökarantalet är i snitt 18 unika och det är givetvis google som står för nästan alla dessa. 1 eller 2 varje dag kommer dock från denna blogg. Förra månaden juli så vart det totalt 310 unika besökare.