måndag 28 juli 2008

Page Rank för Gran Canaria sajten

Ett mindre mirakel är skett idag och det är att alltomgrancanaria.com har fått page rank 2. Fram tills nu så har den inte haft någon. Betyder egentligen inte allt för mycket men ändå att Google tycker att den är lite betydelse full i alla fall. Google själv tycker givetvis ingenting utan det är andra sajter, bla denna, som tycker att den är värd att läsa och därför länkar till den. Det är det tillsammans uppdaterings frekvens som ger Page rank.

Som en stor bonus så har även denna blogg fått Google Page Rank 2. Jag har varit ganska flitig på att pinga denna sajt från pingsajter för att få med bloggen hos bloggsökmotorer.

Ingen större skillnad dock i sökresultaten. Noterbart är dock att på resultat från webben så ligger Gran Canaria sajten på ca 120 plats på sökfrasen "Gran Canaria" medan på sidor från Sverige så är det fortfarande plats 140.

söndag 27 juli 2008

Stockholm varmare än Gran Canaria

Idag jobbade jag lite med sajten och klickade på måfå in på sidan om vädret på Gran Canaria. Där såg jag att Gran Canaria syd, bla Maspalomas "bara" hade 27 grader. Själv satt jag och svettades i 31 graders värme på ett cafe. Det kan inte vara många dagar om året det är varmare väder i Stockholm.

Utvecklingen går vidare med registreringen och recensera-funktionen. Medlemmarna kommer ha möjlighet att lägga upp en bild på sig själv som syns vid varje recension. Är man inte inloggad när man ska recensera en plats på Gran Canaria så får man via ajax (sidan laddas inte om) möjligheten att registrera sig. Registreringsformuläret skickas också via ajax(prototype) och upptäckte då ett problem med att ladda upp bilder. För det går nämligen inte att skicka upp filer med ajax. Det finns hack som fungerar i en del webbläsare men så kan jag inte ha det.

Lösning, som är jag är lite nöjd med :) , innebär en iframe i formuläret som sköter uppladdningen av medlemsbilden. Applikationen är ett crop- och skalnings-skript vilket gör att man kan välja en bild och sen ta en del av bilden som man sen kan förstora eller förminska. Riktigt coolt. Efter bilden är färdig så kommunicerar iframen med parent för att säga till vilket id i databasen som skapades för bilden. Sen är det bara att skicka iväg original-ajax-formuläret och skapa användar/medlems-profilen. Spännande och se hur det blir

torsdag 24 juli 2008

Snart kan du recensera Gran Canaria

Arbetet med att kommentarsfunktionen på alltomgrancanaria.com fortskrider men har nu tagit en annan huvudinriktning. Nu liggera fokus på att besökare ska kunna recensera platserna på Gran Canaria. På något sätt ska även möjligheten att lägga till fakta om tex San Agustin.

Som jag har berättat om förut om kommenteringen så kommer det att vara väldigt smidigt som ny besökare. Recenserar/kommenterar man en artikel utan att vara medlem så får man snabbt (ajax) ett formulär med 4 fält där man kan registrera sig. Sen läggs kommentaren in. Inom en vecka måste den nye medlemmen bekräfta sitt medlemskap detta görs via ett automatiskt mail som skickas till besökaren.

Sökmotoroptimering står helt stilla pga skäl jag berättat om förut. Däremot så har den klättrat lite i resultat listor på sökfrasen "Gran Canaria". Uppe på 110 på resultat från webben. Sidor från Sverige är fortfarande en 140:e plats som gäller.

lördag 19 juli 2008

Kommentarer om Gran Canaria

En av de mest centrala funktionerna på sajten om Gran Canaria kommer att vara besökarna ska kunna kommentera stränder på Gran Canaria, restauranger, städer osv. Det är kommer vara en av anledningarna till att man vill komma tillbaka till sajten. Arbetet med kommentar- och medlemsfunktionerna har påbörjats.

För att man ska kunna kommentera måste man bli medlem men registreringen ska inte vara en krånglig sådan utan det ska räcka med epost, användarnamn och lösenord. Det riktiga namnet ska vara valfritt. Man måste även bekräfta sitt medlemskap men detta behöver man inte göra innan man kan kommentera utan det räcker att man gör det inom 24 timmar efter man har registrerat sig. De kommenterar men gjort innan man bekräftat sig kommer ändå att läggas in. Skulle man däremot inte bekräfta inom 24 timmar så läggs kommentarerna på is. Men kan aktiveras om man vid ett senare tillfälle registrerar sig
igen.

När jag känner att dessa funktioner fungerar hyffsat kommer jag att söka testpersoner kan testa sajtens kommentarsfunktioner.

onsdag 16 juli 2008

Nyheter från Gran Canaria

Det är några dagar sen jag startade en blogg som inbart innehåller nyheter från Gran Canaria. Jag vill inte nämna namnet på bloggen eftersom jag inte vill att denna och den bloggen ska sammankopplas. Jag letar efter nyheter från Gran Canaria på spanska för att sen översätta nyheten och sen summera den. Tanken är en nyhet om dagen.

Anledningen är givetvis för att få in riktigt bra länk till sajten. Men jag kommer att vänta ett tag innan jag länkar för att först få Gran Canaria nyhetsbloggen att några månader på nacken. En så länge är den inte ens synlig hos Google. Ska lägga in en länk från någon länkkatalog för att få in den hos Google.

En tillfällighet kanske men alltomgrancanaria.com har dalat lite hos ovan nämda sökmotor. Från plats 140 till 210 på sidor från Sverige och inte alls synlig på resultat från webben. Jag är rätt luttrad när det gäller sådana fall. Oftast studsar de tillbaka snabbt och inte alls för sällan till en bättre position. Den spännande fortsättningen följer.

tisdag 15 juli 2008

Sommarkontor

Nu har jag skaffat ett nytt kontor. Är just nu på semester, njae, jag kommer lika mycket ändå men bytt miljö i alla fall. Åland igen. Nu var det bara 3-4 veckor sen som jag var har sist. Det brukar vara betydligt längre gap i mellan besöken. Nu känner jag att jag har sinnesro här när jag kan arbeta med Gran Canaria sajten och alla andra olika projekt som Top Media har på gång. I framtiden kommer jag nog vara vinterhalvåret på Gran Canaria och sommarhalvåret här på Åland.

Jo det nya kontoret, gammalt möter nytt är temat. Nedan ser ni också min nya medarbetare. Vi arbetar i skift vi är ett grymt team. Här på vischan närmare bestämt Föglö på Åland finns det faktiskt 3G täckning. Jag vart lovad det när jag köpte mobilmodemet. Givetvis så vart det bara GSM täckning när jag väl testade det men det var faktiskt okej eftersom jag bara programmerar och inte laddar upp eller ner tynga filer. Men sen när jag idag flyttade in i det nya kontoret, som ligger ca 5 meter högre upp så hade jag helt plötsligt 3G. Sjukt nöjd är jag med 1mbit ner och 0.35mbit upp, test med bredbandskollen.se.





söndag 13 juli 2008

Besökarrekord

www.alltomgrancanaria.com är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium. Så jag har räknar inte med några besökare över huvudtaget. Fram tills idag har det varit ca 3-4 unika per dag. Men idag bara brakade det loss på 18 unika besökare :) Alla kom givetvis via sökmotorer. Det börjar bli en hel del artiklar om Gran Canaria nu men det är fortfarande bara ett skal. Det är fortfarande väldigt fattigt med innehåll men som sagt tidigare så kommer förhoppningsvis du och många andra bidra med information.

torsdag 10 juli 2008

Närmare toppen på Google

Inatt tog sajten alltomgrancanaria.com ett jätteskutt på sökfrasen "Gran Canaria" när man väljer sök på webben. Från en plats någon mellan 500-600 till ca 140:e plats. Det är riktigt kul. Sen tidigare finns sajten på ungefär samma plats om man väljer sidor från Sverige.

Någon riktigt sökmotoroptimering har jag inte börjat med. Som jag har sagt tidigare så vill jag vänta lite tills söket och möjligheten att kommentera finns. Då slår jag på denna stora sökmotoroptimeringstrumman. Kommer främst att satsa på bloggar. Kommer att förklara senare hur jag kommer att gå tillväga.

tisdag 8 juli 2008

Sajten synlig på google.se

Hittills har alltomgrancanaria.com bara varit synlig på google.se när man väljer resultat från sverige vid sökfrasen "gran canaria". Inte om man sökte med valet webben, tills nu. Man hittar www.alltomgrancanaria.com på plats 550 i resultaten från webben. En liten bit kvar till första platsen :)

När det gäller sidor från sverige så klättrar sajten stadigt på frasen "gran canaria" i dagsläget på ca 175:e plats.

söndag 6 juli 2008

Gran Canaria - Google

Som jag skrev i hamna i topp hos Google så ska sajten alltomgrancanaria upp i toppen på Google. Än så länge har jag inte gjort någon speciellt externt arbete. När man söker efter Gran Canaria på google.se så syns sajten fortfarande inte om man inte väljer visa svenska resultat.

Men där går det framåt, den 14:e juni låg sajten på 250:e plats nu har den klättrat till 212:e plats. Inget att hoppa högt för, egentligen inte ens värt att nämna men det kommer att bli destor roligare sen när den tar sig in på topp 100.

Jag kommer att vänta med att göra ett stort externt arbete tills sajten fylls med mycket innehåll dvs mycket innehåll på det flesta artiklarna (städer, stränder, restauranger osv) och man kan kommentera innehållet. För man vill att de få besökare som kommer in ska komma tillbaka och de gör de inte om det inte finns något att komma tillbaka till.

Några sökfraser som har kommit från Google och MSN är:

  • "egoista san agustin" - 1:a på google.se

  • "kasbah Gran canaria" - 2:a på google.se

  • "Atlantida puerto rico" - 6:a på google.se

torsdag 3 juli 2008

Ajaxsök - Gran Canaria

Söket börjar nu ta form, som än så länge inte är publikt. När man skriver in några bokstäver får man upp förslag till sökningar. Detta möjliggörs genom ajax. Ett sökobjekt på servern söker efter objekt, i databasen om Gran Canaria, som börjar på de inknappade bokstäverna. Förslagen visas i en dropdownmeny gjord av en div och man kan även använda piltangenterna för att välja ett alternativ.



När man har sökt och för upp det man sökt efter så visas närliggande objekt med hjälp av ikoner på kartan.Under kartan finns en förklaring för ikoner och möjlighet att visa/gömma olika typer av närliggande objekt. Klickar man på en bildikon på kartan så visas en bild tagen på den platsen. Detta sök kommer att bli riktigt unikt.